Traffic sports

Jammer eigenlijk, dat het beeld van trainen voor veel sportscholen gedomineerd wordt door fitte “hipsters”, jonge mensen met eindeloos veel spieren en de zogenaamde ‘ideale figuren’.

Sporten en trainen is voor iedereen; het is voor iedereen goed, gezond en nodig, het is voor iedereen mogelijk en we sporten kan voor iedereen leuk zijn.  

Zoveel types mensen en doelstellingen er zijn, zoveel trainingsvormen en -materialen zijn er.

Daarom leggen we in het blog van vandaag de focus op de 40+ sporter.

 

 

  1. Niet bang zijn voor krachttraining

Krachttraining wordt vaak geassocieerd met spierballen, jonge mannen die met gewichten gooien en een echte mannensport.

Kracht trainen betekent echter vooral dat je spieren met gewicht belast om ze sterker te maken, niets meer en niets minder.  

En laat dat nou juist voor alle leeftijden belangrijk zijn! Sterker nog; hoe ouder je bent, hoe groter de noodzaak om je spieren op die manier te belasten om kracht te behouden. (En nee.. 40+ is niet oud.)  

Spierweefsel wordt, hoe ouder je wordt, steeds minder sterk en breekt zichzelf eigenlijk een beetje af.

Als je spieren dus niet belast en niet actief versterkt, heeft dat als resultaat dat je lichaam letterlijk minder sterk wordt en je daarmee ook vatbaarder wordt voor blessures, ziektes en gewicht- en gewrichtsproblemen.

 

 

  1. Neem je warm-up serieus

Vooropgesteld; een warm-up is voor iedereen belangrijk en zinvol, ongeacht je leeftijd.

Doordat echter blessuregevoeligheid per persoon verschilt, maar ook de neiging heeft groter te worden als je ouder wordt, voorkomt een warming-up veel risico’s.  

En ook niet onbelangrijk; warme spieren presteren beter. Zo haal je dus meer effect uit je training bij een goede warm-up. Dus ook al heb je weinig tijd, altijd even een warm-up meepakken in je training.  

 

  1. Varieer en prikkel

Lekker elke week hetzelfde rondje in de sportschool en ‘meer van hetzelfde’ is eigenlijk zelden een goed idee.  

Varieer en prikkel je lichaam door regelmatig te variëren en diversiteit aan te brengen in je trainingen. Dat betekent niet dat je zomaar wat moet doen elke week. Denkend aan jezelf sterker maken met krachttraining, kan het namelijk wel zinvol zijn om gedurende een periode een oefening te herhalen en de gewichten zwaarder te maken.

HIIT als trainingsvorm helpt je bijvoorbeeld ook als 40+-er vet verbranden en spieren opbouwen en behouden. Dus varieer!  

Volgens onderzoeken verminderen je ‘fast twitch’ vezels (in je spieren) naarmate je ouder wordt. Daar krijg je echter wel weer slow twitch deels voor terug. En laten die nou erg helpen bij uithoudingsvermogen en duurtraining. Dus kom maar op met die marathon!

  

  1. Zorg voor goede begeleiding

Het is echt niet zo dat je alleen maar kan trainen met een personal trainer als 40+-er. Welnee.

Maar begin niet onbezonnen aan een keiharde intensieve training.  

Werk liever doelgericht ergens naar toe, vraag om advies (daar zijn trainers en begeleiders op een sportschool immers voor!).

En wil je vooral sporten voor de gezelligheid, kies dan (ook) voor groepslessen. Daarbij staat op muziek en met elkaar bewegen centraal EN zorgt de instructeur ervoor dat je veilig en goed kunt trainen.

 

 

Benieuw naar wat je allemaal bij ons kunt doen (ook al NIET 40+-er natuurlijk)?

Bekijk alle opties op onze website en maak gewoon eens een afspraak om kennis te maken!