Zwemmen

8 op de 10 mensen die in hun dagelijks leven met enige regelmaat sporten, doen dat tijdens hun vakantie geheel niet. Logisch misschien, want vakantie is er nu eenmaal om tot rust te komen en te ontspannen (en dat is ook echt belangrijk!). Aan de andere kant calculeren veel mensen ook al een gewichtstoename in voor de periode na de vakantie. Ook dat is logisch, omdat het verleden heeft uitgewezen dat vakantie nu eenmaal niet het beste recept is voor een slanke lijn.  

Lange, gezellige avonden, buiten de deur eten, meer (alcohol en/of zoete) drankjes, minder lichaamsbeweging… het zijn de ingrediënten voor kilootje meer hier en daar. Toch hoeft dat zeker niet het geval te zijn!  

Omdat we je graag je rust en ontspanning gunnen, maar je ook graag helpen bij het voorkomen van die vakantiekilo’s; een paar suggesties voor een gezonde zomer!  

Niet sporten, wel bewegen

Dat je niet zwetend in een fitness staat of ’s morgens vroeg de boulevard betreedt voor een stukje hardlopen is helemaal niet erg. Je vakantie gaat om rust en ontspanning en dat betekent voor veel mensen tijd om ’s morgens rustig op te starten, te genieten van een ongehaast ontbijt en ja, ook lekker rusten.

Toch is gematigde fysieke inspanning OOK een vorm van ontspanning omdat je lichaam er veel baat bij heeft. Kies er dus voor om regelmatig een flinke wandeling te maken, ga op de fiets op ontdekking of gebruik het zwembad of de zee ook eens voor een echt stuk zwemmen. Dat voelt niet als sporten, maar verbruikt wel calorieën die een beetje balans geven in je verhoogde inname.  

Spreek je uit

Als je met vrienden of je gezin op vakantie gaat, heeft iedereen daar zo zijn beeld bij. Dat is ook helemaal niet erg. Het helpt echter wel dat als jij de behoefte hebt (of het plan hebt opgevat) om soms ook eens even echt actief te zijn, in welke vorm dan ook, je dat uitspreekt. Als de rest van je groep daar geen behoefte aan heeft, prima, dan wordt het even die wandeling of zwemsessie alleen. Of je pakt wel even dat rondje joggen langs het strand mee op een moment dat de rest toch nog in rust is.  

Bedenk dat je van je vakantie moet genieten, maar ook bij thuiskomst nog een lekker gevoel wilt hebben! En als daar een rondje zwemmen of wandelen aan bij draagt, doen! En met jouw overtuigingskracht en argumenten krijg je vast nog wel meer mensen in je gezelschap zover om even mee te gaan. Zij hebben waarschijnlijk met precies hetzelfde te maken.  

Genoeg is genoeg

De vakantie en het bijbehorende lekkere eten en drinken nodigt vaak snel uit tot ‘over-eten’ en drinken. Je neemt net meer dan je normaal zou willen omdat de toetjes zo lekker zijn. Vaak voel je je daarna niet top, want te veel eten is nu eenmaal oncomfortabel, maar zorgt er ook voor dat je nog meer binnenkrijgt wat je niet verbruikt.

Hoewel genieten nog steeds voorop staat, probeer af en toe eens bewust te bedenken of dat extra toetje of extra hapje nog wel nodig is.  

Drink water

Zeker in een zomerse bestemming is dat sowieso een goede tip, maar water drinken is al-tijd goed voor je. Niet alleen helpt het je lichaam beter functioneren op allerlei vlakken (je organen, je huid, je concentratie), maar het zorgt er ook voor dat in een rustige setting met veel eten en drinken je sneller vol zit en dus minder eet en drinkt. En het is, zeker bij alcohol, een goede tegenhanger om je fit te houden.  

In balans bij thuiskomst

Als je vakantie er op zit, wil je dat gevoel zo lang mogelijk vast houden. Dat kan natuurlijk met je vakantiefoto’s, dat wijntje uit je vakantieland of door nog even het ritme van de vakantie vast te houden.

Toch is het daarna handig om zo snel mogelijk weer in je (bewegings)ritme te komen. Dat helpt namelijk je hoofd zich voor te bereiden op de tijd NA de vakantie, maar zorgt er ook voor dat je lichaam weer lekker aan het werk kan en niet afgepeigerd terug komt na je eerste paar werkdagen.

En daar hoort dan ook weer je eet- en drinkpatroon bij. Iets meer opletten en iets bewuster in je keuzes scheelt namelijk al een hele hoop! En die barbecue bij de buren.. dat kan natuurlijk prima!  

Je goed voorbereiden op je vakantie?

Bij onze sportschool kun je 24/7 terecht!

Loop eens binnen voor een vrijblijvende kennismaking.