bbb

Zucht.. buikspieren. Hoewel we weten dat ze er in theorie moeten zitten, lijken ze soms ver te zoeken. Met de vakantie voor de deur (of ai, juist net een vakantie achter de rug) kan deze periode van het jaar soms net even de prikkel zijn die je nodig had om te bedenken dat je nu ECHT wat aan je abs wilt gaan doen. 

Over buikspieren en het welbekende sixpack wordt dan ook heel wat af geroepen op het Internet. En laten daar nou net een hoop misvattingen door ontstaan. Daarom duiken we in het blog van vandaag in de buikspieren en dan met name een aantal feiten en fabels, om je te helpen met succes aan sterke buikspieren te werken. 

Buikspieren zijn belangrijk

Even het esthetische aspect achterwege gelaten; buikspieren, of eigenlijk beter nog, je hele core, dient een belangrijk doel voor je lichaam. Zo helpt het je bij vrijwel elke functionele beweging die je maakt, zorgt het voor een goede houding en helpt het je in je dagelijkse leven. 

Niet zelden komen we tegen dat slecht getrainde buikspieren zorgen voor rugproblemen (wat het een niet kan, moet het ander opvangen) maar kennen bijvoorbeeld ook vrouwen na een zwangerschap soms een flinke uitdaging.

Dus zelfs als je niet het mannequin-taille nastreeft, is het nog steeds aan te raden je buikspieren wat aandacht te geven in je trainingen! En als je dan toch aan de slag gaat, vergeet dan alleen maar het gericht je buikspieren trainen, maar zoek naar gecombineerde oefeningen, zodat je functioneel werkt aan versterking in je gehele middengedeelte. 

Een wasbordje.. spieren versus vetpercentage

Een wasbordje of sixpack is voor velen en droom, maar is verre van eenvoudig. Dat komt omdat dit een ideale mix vraagt van sterk ontwikkelde spieren EN een laag vetpercentage. En laat dat nou net iets zijn dat je niet zomaar tegelijkertijd kunt trainen. 

Nog veel belangrijker is misschien wel de mythe dat je vet lokaal kunt laten verdwijnen door een spier te trainen. Helaas > buikspieren trainen zorgt niet voor vetverbranding op specifiek je buikgedeelte; vet verbrandt over heel je lichaam.  

Buikspieren trainen, hoe vaak moet dat?

Het idee van elke dag buikspieren trainen is eigenlijk verre van juist. Net als andere spiergroepen hebben buikspieren hersteltijd nodig. Hoewel het een kleinere, ‘snelle’ spiergroep is en dus wat sneller herstelt, hebben ook je buikspieren tijd nodig voor herstel. 4x per week kan dus prima zijn, maar elke dag is niet effectief.

En als je nog steeds het idee van buikspieren trainen hebt waarbij je vooral veel herhalingen maakt (250 sit-ups, want dat brandt zo lekker), willen we je daar ook even vanaf helpen. Herhalingen maken is niet slecht, maar net als bij andere spieren (daar heb je de vergelijking weer) train je sterke spieren ook door belasting met kracht (trainen met gewicht, of tegendruk). Je eindeloze serieus ‘lichte’ herhalingen verliezen na een tijdje hun effect.

Bekijk buikspieren net als andere spieren; de wijze van trainen en belasten is bij buikspieren eigenlijk niet echt anders, al lijkt het als spiergroep toch altijd een bijzondere plek te krijgen. 

WEL buikspieren (en andere spieren) trainen, maar niet alles in je eentje hoeven uitzoeken?

Doe mee met de BBB les of maak kennis met onze Personal Trainers.