Anno 2020 weet eigenlijk iedereen wel dat gezond eten, genoeg bewegen en goed en voldoende slapen belangrijk is voor je gezondheid en hoe je je voelt. Logisch natuurlijk ook. En toch lukt het maar weinig mensen om echt een balans te vinden binnen al die dingen binnen het vaak toch al drukke leven. Dat het goed voor je is, weten we ook allemaal best wel, maar hoe je dat dan voor elkaar moet krijgen en wat het nou eigenlijk is… goed trainen, goed eten en goed rusten, DAT is soms wat minder duidelijk. Zeker omdat dit per persoon kan verschillen. Tijd dus om daar even wat dieper in te duiken.

 

Goed trainen

Eigenlijk kun je trainen ook vervangen voor ‘bewegen’ of ‘sporten’. Omdat “wat goed is” voor iedereen verschillend is, laat zich dat niet zomaar vangen in een eenvoudige uitleg. Wel zijn er een aantal elementen die zich naar iedereen laten vertalen, ongeacht je leeftijd, sekse, doelstelling of achtergrond.

 

  1. Veiligheid

Daarmee bedoelen we vooral dat je oefeningen (met of zonder apparaten) uitvoert op de juiste manier zodat je geen risico op blessures loopt. Maar ook dat je het gewicht, de variant van de oefening en/of het aantal herhalingen laat passen bij je huidige fysieke staat en doelstellingen. Te zwaar en te veel zorgt niet voor sneller resultaat, eerder tot overbelasting, blessures of pijn.

 

  1. Frequentie

Ook hierin is het belangrijk om sporten, bewegen en trainen ineen te nemen. Even iemands doelstellingen daargelaten, is het voor iedereen belangrijk om passiviteit (zoals een zittende kantoorbaan) te onderbreken en te proberen vrijwel elke dag iets aan beweging te doen.

Zo is af en toe een wandeling maken en daarnaast drie keer in de week een uurtje sporten vaak een betere keuze dan dagenlang niets doen, en eenmaal in de week 2,5 in de sportschool doorbrengen.

 

  1. Afwisseling

Zoals we in een eerder blog al hebben beschreven is variatie je beste vriend. Niet alleen zorgt het ervoor dat het sporten leuk blijft, maar je blijft je lichaam prikkelen, waardoor je resultaat zult (blijven) zien en beter, sterker en fitter wordt. 

 

Goed eten

Voor mensen die regelmatig in een sportschool te vinden zijn, is punt 1 vaak niet de uitdaging. Wanneer ze al een ritme en plezier hebben in het sporten, lukt dat goed trainen vaak prima. Goed eten daarentegen, hoe logisch het ook is, vinden wij als Mens best lastig. De meeste dingen die we heerlijk vinden zijn vaak niet de gezondste keuzes. De voeding die vaak weinig tijd kost, ook niet. Een goedkope hap… idem.

 

Bij goed eten hoort dan ook echt niet persee een karige levensstijl waarin suiker en lekkers verboden zijn. Gematigd eten en in balans zijn, dat wel.

Zorg voor een globale lijn van goede keuzes, voldoende groenten en fruit, magere keuzes in vlees of vis en niet teveel tussendoortjes. Daar mag dan best eens een hamburger tegenover staan, of een lekkere snack in de avond. Als het maar gedoseerd is en je zorgt dat je er dan ook echt van kunt genieten. 

 

Goed rusten

Nou, daar gaan we. Goed rusten kent twee kanten: rust nemen van fysieke inspanning en slaap.

Eerst slaap: Waar sommigen hun bed maar hoeven te voelen om in slaap te vallen, hebben anderen daar beduidend meer problemen mee. Dat is lastig, want slaap is van groot belang in je gezondheid en fitheid. Af en toe een slechte of korte nacht kan natuurlijk best, maar richt je leven zo in, dat je in theorie voldoende nachtrust moet kunnen krijgen.

En je weet het… geen schermtijd vlak voor het naar bed gaan, niet nog even duizend to-do’s opsommen, terugdenken aan gesprekken etc. etc.

 

Dan fysieke rust: Als je een druk leven hebt, is het vaak GO GO GO van s morgens tot s avonds. Af en toe moet je de ruimte hebben om fysiek rust te hebben; op de bank te kunnen zitten met een boek, naar de sauna te gaan, of gewoon even lekker niks te doen.

Daarbij komt ook dat fanatieke sporters, soms TE vaak gaan sporten of dezelfde spiergroep belasten. Je spieren worden juist sterker door het herstel; rust is dus NODIG om sterker te worden. Dat betekent dat 7 dagen in de week sportschool sowieso niet echt een goed idee is, maar al helemaal niet als dat betekent dat je spieren geen rust krijgen. 

 

Hoewel wij niet zo heel veel kunnen doen aan je slaapproblemen, ben je voor Goed Trainen zeker aan het juiste adres!

 

Wil je eens de sfeer komen proeven? Neem contact met ons op of vraag om een gratis proefles!