Het woord conditie kent iedereen wel ongeveer maar wat het precies betekent is voor vele nog wel vraag. Conditie wordt vaak gezien als uithoudingsvermogen. In fact conditie is een groter begrip en is veel meer naast het verbeteren en opbouwen van het uithoudingsvermogen ook kracht, lenigheid, snelheid en coördinatie. Lees verder voor onze tips om je fitheid te verbeteren.

Heb je jouw conditie bij de geboorte van jouw ouders meegekregen ?

Ben je tijdens het trainen ( lopen ) snel puffen en kreunen? Zo ja, dan zegt dit iets over je conditie. Je lichaam heeft er blijkbaar moeite mee om in korte tijd voldoende zuurstof naar de spieren te krijgen. Als je wat ouder wordt en bij te weinig beweging daalt de VO2max (dit is een maat om aan te duiden hoeveel zuurstof het lichaam kan opnemen) doordat lichaamsfuncties afnemen.

hardlopen traffic sports

 

VO2MAX

 De VO2MAX is de belangrijkste graadmeter over hoe het met jouw conditie gesteld is. De VO2MAX ( is voor een groot deel genetisch bepaald ) meet de maximale hoeveelheid zuurstof die je iedere minuut op kan nemen. De VO2MAX, ook wel aangeduid met maximale zuurstofopname is een goede indicator voor de fitheid van het cardiovasculaire (hart) en respiratoire (ademhalings) systeem. Het is een schatting over hoe het lichaam de zuurstof gebruikt om energie te kunnen leveren – en is nauw gerelateerd aan de functionele capaciteit van het hart.

Met training kan de VO2max tot wel 50% toenemen. Uit onderzoeken blijkt dat het gemiddeld gezien met ongeveer 20% verbetert. Hoe beter je hart en longen functioneren, des te meer zuurstof ze kunnen opnemen. Ook je hart is een spier. Hoe sterker die spier is, des te krachtiger het bloed en daarmee het zuurstof door je lichaam wordt gepompt.

Het lichaam heeft zuurstof nodig om de ingenomen suikers en vetten te verbranden om zodoende de spieren van energie te voorzien. Minder zuurstof betekent in feite minder verbranding en dus snellere lichamelijke vermoeidheid. Door lichamelijk actief te blijven beperk je de afname van de VO2max en met sporten kun je dit zelfs verbeteren. Het gaat natuurlijk niet alleen om het trainen. Je voedingspatroon en de mate van rust en stress hebben ook invloed op je lichamelijke fitheid.

 

trainen traffic sports Hoe vaak moet ik trainen?

 Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van wat jou lichaam kan. Wil je graag je  snelheid verhogen, je uithoudingsvermogen verbeteren of juist meer spierkracht? Zou   je voor een echte vooruitgang gaan dan zou je minimaal twee keer per week moeten trainen. Juist als het gaat om het optimaliseren van de sportprestatie en   blessurepreventie is het aan te raden veel variatie in je training aan te brengen.

 Voor een hardloper is ook krachttraining en lenigheid van toegevoegde waarde, maar de focus blijft vanzelfsprekend op duurtraining liggen. Ook is het belangrijk   om  de trainingen goed over de week te verdelen en te doseren. Een ‘huis, tuin en keuken’ sporter heeft tussen de trainingen minimaal 48 uur rust nodig.

 

 Schema training

 Onderzoek heeft aangetoond dat 10 tot 15 minuten aaneengesloten dagelijkse duurtraining al voor een forse verbetering van je conditie zorgt. Als je voor een   langere duur wilt sporten dan is een schema meestal onmisbaar. Kijk maar naar het voorbeeld van de schaatssport. Daar zijn ze iedere dag bezig met   schematraining. Er zijn maar al te veel sporters die doorgaan totdat ze buiten adem raken en het vreemd vinden dat er vervolgens een blessure ontstaat. Een goed   uithoudingsvermogen zegt weinig over de belastbaarheid van spieren, pezen en botweefsel.

 Bij een schema is het vooral belangrijk dat er elke keer weer verbetering zit in je prestaties. Zonder progressive overload zul je minder snel groeien in kracht en   spiermassa. Je kunt met je schema trainen op spierkracht, spieruithoudingsvermogen of spiermassa. We zullen in een volgend blog hier nog dieper op ingaan.

 

 

Wil je een adviesgesprek en zo er achter komen wat voor jou het beste is, neem dan contact met ons op of loop even binnen.