Bij krachttraining komt al snel het beeld op je netvlies van spierbundels, mannen wel te verstaan, met grote spieren en daarmee een behoorlijk intimiderende verschijning in de sportschool. Natuurlijk is dat natuurlijk een erg beperkt en vooral onjuist beeld, maar bij krachttraining denken we nu eenmaal aan dikke spieren. 

Dat krachttraining zich vooral richt op het (zichtbaar) versterken van je spieren klopt natuurlijk. Dat dit vooral voor mannen weggelegd is, is echter helemaal onzin. Sterker nog, juist voor vrouwen (en al helemaal boven 40) is krachttraining een enorm belangrijke ondersteuning in het fit ouder worden. 

Daarom vandaag in ons blog focus op krachttraining voor vrouwen. 

Afvallen? Daar hoort krachttraining bij

Bij afvallen denken we snel aan eindeloze cardio sessies, maar het trainen van je spieren is belangrijk. Niet alleen versterk je zo je hele lichaam, je verbranding (ook in rust) neemt toe. Het lastigste van afvallen is vaak om het langdurig vol te houden. Daarom is krachttraining zo belangrijk, je gaat je lichaam zo opbouwen dat het meer energie verbrandt, waardoor je ook best eens kunt genieten van lekker eten zonder daar meteen spijt van te krijgen. \Combineer voor afvallen cardio en kracht en je gaat zeker resultaat zien. 

blog

Een goede balans; neem rust

Zeker als je start met krachttraining, maar ook als je al even bezig bent, is spierpijn een bekend fenomeen. Bij krachttraining moet je jezelf blijven prikkelen met bijvoorbeeld meer gewicht. Zo blijft het dus altijd uitdagend, maar ook altijd effectief! 

Maar ook rust is belangrijk, niet alleen na je work-out (dus niet 3 dagen aaneengesloten benen, ook al wil je slankere dijen) maar ook tijdens je work-out. Neem wat tijd tussen de oefeningen. 

Laat je hierbij vooral goed informeren, want de rust en hoeveelheid gewicht is van invloed op je doelstelling. Spierkracht en spiermassa verschillen van elkaar. In die gevallen is je Personal Trainers je grote redding; hij of zij vertelt je precies wat je moet doen, hoe je het moet doen en vooral hoe zwaar en hoe vaak.  

Ouder worden; kracht trainen

Hoe ouder we worden, hoe belangrijker het is om aan je spieren te werken. Omdat je met ouder worden eigenlijk ‘aftakelt’ is het gericht trainen de beste manier om jezelf sterk te houden en gezond oud te worden. 

Wees niet bang

Krachttraining kan intimiderend voelen als je het nog nooit hebt gedaan. Zeker de door de wol geverfde krachttrainers kunnen best intimiderend zijn. Niet nodig!

Zorg dat je goed geïnformeerd aan je training begint en ga er gewoon voor. Je gaat merken dat je sterker wordt en dat je steeds meer gewicht of een andere herhalingset aan kunt en zelfs nodig hebt om tot die prikkel te komen. Zo is het dus elke keer zwaar, maar win je elke training aan kracht EN resultaat! 

Goed advies

Benieuwd naar wat krachttraining kan doen voor jouw doelstelling of weten hoe je moet beginnen? Onze Personal Trainers staan je graag te woord over mogelijkheden. En niet onbelangrijk; we hebben een aantal scherpe acties in augustus en september!