Een goede warming-up is enorm belangrijk voordat je een sportinspanning gaat doen.  Middels een warming-up bereidt je jouw lichaam voor op de komende inspanning. Tijdens de training of wedstrijd kan de hartslag oplopen tot 180 slagen per minuut. Het hart moet zich geleidelijk kunnen aanpassen. Als je vooraf een warming-up doet, past het lichaam zich aan doordat de spieren meer zuurstof krijgen.

 Inlopen

 De warming-up start met zo’n 10 minuten rustig inlopen. Probeer ook variatie aan te brengen in je snelheid. Daarnaast maak je lichte bewegingen met je armen.

 Rek en strekken

 Er zijn verschillende manieren om te rekken. De twee methoden die het meest worden toegepast, zijn statisch rekken dynamisch (‘verend’) rekken. Statisch rekken houdt in dat je de spier   langzaam en voorzichtig op rek brengt tot in de uiterste stand. Vervolgens houd je deze positie gedurende een aantal seconden vast. Dynamisch rekken wil zeggen dat je de spier al verend   op lengte brengt.

 Welke rekmethode je het beste kunt gebruiken, is onder meer afhankelijk van je doel en het moment waarop je rekt.  

Warming up traffic sports

Rek en strekoefening bovenbeen - voorkant

Pak je enkel vast en trek deze naar je bil zodat je rek voelt aan de voorkant van het gebogen bovenbeen. Je knieën blijven tijdens het rekken naast elkaar. Zorg dat je rug niet hol getrokken wordt door je buikspieren aan te spannen. Het been waarop je staat wordt niet helemaal gestrekt maar blijft heel licht gebogen. Lees ook de richtlijnen met betrekking tot de algemene uitvoering van de rekoefeningen.

Rek en strekoefening bovenbeen - achterkant

Plaats de hak van één been circa een halve voetlengte voor je andere voet op de grond en buig met je romp voorover totdat je rek voelt aan de achterkant van dat bovenbeen. Trek de tenen van de voet die met de hak op de grond staat wat naar je toe. Je lichaamsgewicht rust voor het grootste deel op het gebogen been dat je niet rekt. Je knieën blijven tijdens het rekken naast elkaar.

Wanneer je deze rekoefening goed beheerst en je lenigheid meer dan gemiddeld is, kun je je voet in plaats van met de hak op de grond ook op een verhoging plaatsen.

Wil je meer weten over warming up of wil je zelf fitter worden neem dan contact met ons op.