Sporters zijn er in allerlei soorten en maten; super getraind of beginner, kracht georiënteerd of meer op conditie gericht, jong en oud, man en vrouw.

Als grote overeenkomst hebben we allemaal dat we echt niet altijd weten wat we aan het doen zijn en misschien naar beste weten bezig zijn. En daarin maken we, hebben we ontdekt, een aantal fouten best vaak, ongeacht de verschillen die we hierboven noemden. Vandaar dat we vandaag de 4 meest voorkomende missers uit de sportwereld aan je voorleggen. 

Hoeveel maak jij er? 

Sporten op routine

Als je hierbij denkt aan de routine om op (een) vaste dag(en) te sporten.. way to go! Die routine zorgt er namelijk voor dat je work-out een logisch onderdeel van je ritme en leven is en past bij je levensstijl. Zo houd je het vol en is het eigenlijk logisch om te doen. Goed bezig! 

Als het bij sport routine neerkomt op ‘al 4 maanden hetzelfde programmaatje afwerken’, dan zit je fout. Je lichaam (spieren) hebben diversiteit en opbouw nodig om effect te merken. Als jij je training dus wekelijks met het grootste gemak afwerkt ben je wel lekker bezig, maar is het effect minimaal. Dit geldt dan ook voor iedereen; zorg voor een opbouw, verhoog je gewicht, breng diversiteit in je training en houd je lichaam wakker! 

Focus op een spiergroep

Deze misser is vaak gevoed door een ideaalbeeld of onzekerheid (of dus een combinatie van beide). Ben je niet blij met je benen, wil je echt je torso vergroten of heb je als grote wens die platte buik? Dan werken we daaraan, toch??  Mis. Een volledige focus op 1 spiergroep is niet alleen niet effectief, het kan zelfs averechts werken. Dit komt omdat:

  • Het continu belasten van 1 spiergroep zorgt voor overbelasting. En een spier moet kunnen herstellen om sterker te worden. Teveel hetzelfde trainen doet je spier juist kwaad.
  • Wil je zichtbare spieren, dan moet je ook afvallen. En laat je dat nou juist doen door meerdere oefeningen en trainingen te combineren (natuurlijk met je voeding) in plaats van eindeloos herhaald trainen op dat ene gedeelte.
  • Uiterlijk is 1 ding, maar fit zijn een tweede. Door alleen 1 groep te trainen zorg je buiten bovengenoemde reden niet voor effect, maar werk je jezelf niet naar een fitter/gezonder leven toe! 

(Te) bewust zijn van je omgeving

Oké, toegegeven.. we merken dat dit vaker een probleem is bij vrouwen dan bij mannen, maar we halen hem zeker even aan.

“Hoe zie ik eruit tijdens het sporten?”

“Ziet dit er niet stom uit?”

“Wat zouden zij nou denken?”

“Pfff, zoveel als zij kan ik nooit”

“Jeetje, wat heeft zij een goed lichaam, ik sta hier voor paal” 

Zodra gedachten als dit je hoofd binnensluipen; werk ze eruit! Ze zorgen er namelijk voor dat je niet geconcentreerd bent op wat je aan het doen bent (en dus doe je minder hard je best en werk je minder (technisch) netjes. Belangrijker nog is dat het je remt; je gaat je inhouden waardoor je minder hard traint en die gemiste intensiteit komt je resultaat niet ten goede. Laat los dat er mensen om je heen zijn. 

Overigens is een beetje opletten niet erg; mensen vinden het vaak ergerlijk als iemand bijvoorbeeld heftig kreunt tijdens krachtoefeningen. 

Zomaar beginnen

Laat ons duidelijk zijn; ie-de-reen kan sporten! Ook zonder ervaring of Personal Trainer kun je prima aan de slag. Als je echter zonder beginpunt of advies als een gek aan het sporten slaat, geeft dat verhoogde kans op blessures. Overbelasting of problemen door foute technieken ligt dan snel op de loer. 

Daarnaast train je vaak met een doel, zelfs als dat doel sociale interactie is! Daarom is een gedegen start altijd het devies en veel waard:

  • Laat een programma samenstellen om je de komende weken zelfstandig mee te vermaken in de sportschool
  • Vraag uitleg over apparaten als ze nieuw voor je zijn of je twijfelt
  • Doe mee aan een groepsles; de ontspannen laagdrempelige groepen bieden toch meer houvast en techniek (en motivatie!)
  • Boek een PT sessie  

Benieuwd hoe wij ondersteuning voor onze klanten zien?

Loop eens binnen voor een kennismaking of spreek iemand van ons team aan als je er bent!  

Je leest hier alles over onze 24/7 fitness.