De roeimachine is voor veruit de meeste mensen, zelfs de niet fanatieke sporters, een bekend apparaat. Niet omdat we er bij elke training massaal op stappen, maar wel omdat we op een of andere manier toch wel weten wat voor ding het is.

Zelfs in de minimale gym van een hotel is vaak een roeimachine te vinden… en toch blijkt het bij weinig mensen populair. En dat is helaas erg onterecht.

Cardio

De roeimachine hoort bij uitstek in de cardio hoek thuis. En waar cardio meestal een geliefd element van de training is, blijkt het roeiapparaat een beetje achter. Toch is roeien een fantastische cardio training en ook echt een apparaat dat je teller aan verbrande calorieën lekker opwerkt.

Een belangrijk voordeel van roeien als cardio is dat het zeer blessureongevoelig is. Waar veel mensen die bijvoorbeeld (gaan) hardlopen snel te maken krijgen met blessures, is het bij roeien zelden het geval. Dat komt omdat roeien weinig belasting legt op je gewrichten, iets dat met bijvoorbeeld hardlopen, maar ook krachttraining en fietsen veel meer zo is.

Variëren kun je leren

Roeien is waarschijnlijk niet zo populair omdat mensen het snel saai vinden worden. Eigenlijk is dat jammer, want zelfs met roeien kun je veel variëren en jezelf echt uitdagen!

Natuurlijk kun je een steady tempo aan houden voor een langere tijd, maar roeien biedt ook een fantastische interval mogelijkheid. Voor korte perioden (timebox) op een hoge snelheid presteren en je hartslag flink omhoog jagen, om vervolgens een periode rust(iger) te doen en vervolgens weer opnieuw te pieken… reken maar op serieuze zweetdruppels!

Maar als dit je nog te ver gaat, is het ook een prima alternatief om als warming-up te gebruiken of als laatste prikkel voordat je je training afsluiten.

Al je spieren aan het werk

We hebben nog een serieus fijn voordeel voor je. De beweging tijdens het roeien betrekt namelijk heel veel spiergroepen in je lichaam tegelijkertijd aan. Zo gebruik je je benen, buik, billen, maar ook je rug, armen en schouders tijdens het roeien. En dat is ook de reden van het hoge calorieverbruik tijdens je roeisessies! 

Het voor- en achterwaarts bewegen prikkelt je buik en rug, je armen en schouders komen op spanning tijdens de haal en het uitduwen zet je benen en billen aan het werk. Lekker bezig dus. 

Hoewel roeien vooral bekend is als cardio move, is roeien ook prima inzetbaar bij krachttraining. Dat vraagt alleen wel een serieus goede techniek. (Maar daar helpen onze Personal Trainers je graag bij!) 

Slimme tips voor roeiers

Hebben we je al een beetje kunnen overtuigen? Dan geven we je voor je eerstvolgende roeisessie nog wat handige tips mee: 

  • Denk aan je houding

Voorkom dat je je kin laat zaken en houd je rug goed recht. Een holle of bolle rug wordt snel oncomfortabel maar zo mis je ook wat buikspiertraining. 

  • Je benen doen het meest

Zorg dat je benen bij elke haal een belangrijke rol spelen; deze grote spiergroep zorgt zo niet alleen voor lekker veel verbranding, maar bieden ook het meeste kracht. 

  • Blijf variëren

Als je wat vaker op het roei apparaat zit, blijf dan variëren! Bouw je snelheid in stappen op en bouw weer af, varieer met een pittige interval of kies een keer voor een lange duurtraining. Om je lichaam te blijven verrassen, moet je variëren! 

 

Onze fitness is 24/7 voor je oen, het hele jaar door. Benieuwd wat we kunnen bieden?

Je leest hier alles over onze 24/7 fitness.