blog

Ja hoor.. december. Zat je net lekker in je ritme, komen de feestdagen eraan en dan gaat vast “alles weer mis”. Of.. had je net bedacht weer vol voor je doelen te gaan, is het december. Naja, DAN start ik in januari wel.

We denken bij de feestdagen (Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw) zelden aan DE tijd voor gezondheid, sporten/bewegen en bewust leven. En dat is op zich logisch, want bij uitstek is deze feesttijd doorspekt met lekker eten en drinken en tijd met familie of vrienden doorbrengen. En toch is de aanname dat dit een slechte tijd is sporten en gezondheid, eigenlijk helemaal niet waar. Want naast het toepassen van de tips zoals je met sporten in de vakantieperiode kunt doen, zijn er meer goede redenen! 

  1. Meer tijd voor sport en bewegen 

Hoewel we altijd denken aan de drukte van de feestdagen, is voor de gemiddelde Nederlander (die niet in de zorg werkt) het juist de tijd waar een gemiddelde werkdag ineens wegvalt of het weekend eerder begint. Eigenlijk is dat ‘gratis tijd’ die je ineens kunt spenderen aan iets anders dan je werk of vaste verplichtingen. En laat sporten (of nog makkelijker.. bewegen) nou helemaal geen slecht idee zijn.

En natuurlijk krijg je zaken als de voorbereidingen van het kerstdiner, of het doen van de inkopen in die tijd op je bordje, maar feit blijft dat er ruimte ontstaat die er normaal niet is. Gebruik hem goed en ga er op uit! 

  1. Actief zijn kan op veel manieren 

Hoewel wij als sportschool natuurlijk veel denken aan sporten in de vorm van naar de sportschool gaan of een sport beoefenen, is actief zijn en bewegen op allerlei manieren mogelijk. Van zwarte tassen door het winkelcentrum sjouwen en toch bewust de trap nemen, tot de middag van Tweede Kerstdag met je gezin het bos in voor een fijne wandeling. 

De valkuil van feestdagen is namelijk niet alleen het (vele) lekkere eten en drinken, het is de enorme passiviteit die daar vaak op volgt. En ook dat is weer verklaarbaar, want veel (zoet) eten zorgt dat je energielevels uiteindelijk kelderen en met een volle maag is je zin om te bewegen gewoon wat minder. 

Maar juist daarom is de beste tip om met een goed gevoel door de feestdagen te komen, jezelf een plezier te doen met af en toe flink bewegen. Ga eens “een frisse neus halen” voordat je de keuken in duikt, of gebruik die vrije dag tussen Kerst en de jaarwisseling om er op uit te gaan of even de sportschool te bezoeken. Het hoeft niet moeilijk te zijn! 

  1. Bewust zijn van je keuzes 

We begrijpen echt wel dat al dat eten en drinken erin kan hakken. En dat als je eenmaal lekker knus op de bank zit met een film of Netflix, dat ook voelt als een heerlijk stukje dag (waar niets mis mee is). Maar bedenk wel dat niemand je verplicht tot zaken. Je hoeft dat toetje niet te nemen als je vol zit. Je hoeft dat extra glaasje wijn niet te nemen. En je kerstontbijt hoeft niet te bestaan uit een eindeloze brunch vol zoete lekkernijen. 

Wanneer je meer luistert naar je maag en gezond verstand, kun je zonder compromis heerlijk genieten van de feestdagen, zonder echt buitensporig te doen. Het ‘genoeg-is-genoeg’  statement helpt je daar al bij en voorkom vooral een gevoel van verplichting richting je gastheer of -vrouw. 

Zit jij al helemaal in de goede voornemens-modus en denk je.. “NA de feestdagen ga ik het echt anders doen!”? Voeg dan nu al de daad bij het woord en kom eens kennis maken met onze Personal Training opties. Zodat jij na de jaarwisseling fris en sterk kunt beginnen met de juiste dosis ondersteuning!

Bekijk onze informatie over Personal Training of neem contact op!