Wij zijn bij Traffic Sports natuurlijk elke dag bezig met sport, in allerlei vormen, ook in deze tijd. Maar we beseffen ook heel goed dat echt niet iedereen van nature een sporter is, graag sport of een fijn gevoel heeft bij het idee van sporten.

Dat we allemaal weten dat het goed voor ons is, is duidelijk. En met de start van het nieuwe jaar zijn veel mensen gelukkig ook weer lekker van start gegaan met goede voornemens en de beste intenties om te gaan sporten.

En soms.. valt dat even stil. Naar aanleiding van de laatste berichtgeving rondom het Coronavirus is onze sportclub tot nader bericht op slot gegaan. We blijven via onze socials en website tips geven hoe je toch kunt blijven sporten. 

Waarom heb je soms een sportdip?

Wanneer je vooral sport omdat je weet dat het goed voor je is, of omdat je wilt afvallen en je het vooral als een ‘noodzaak’ ziet voor een groter doel, kan dat heel goed werken of ervoor zorgen dat je nooit van het sporten zelf gaat houden. 

Hoewel je blij bent dat je bent geweest (omdat het moet en je trots bent dat je het hebt gedaan) zorgt zo’n mindset er vaak voor dat je sporten bijna gaat zien als een noodzakelijk (tijdelijk!) kwaad om iets te bereiken, in plaats van dat het doen ervan je een goed gevoel geeft. 

Daarnaast kunnen invloeden als stress (en ja, sporten is een super middel TEGEN stress, maar toch..) en drukte, een gewijzigde planning, maar ook het donkere weer of je gezondheid je tegenwerken. Veel mensen zijn in januari, februari en maart vatbaar voor virussen, hebben moeite met opstarten en balen van het donkere weer. Je dagen voelen korter en dat neemt je energie weg. 

Back on the horse

Hoewel we natuurlijk alle begrip hebben voor het feit dat het Coronavirus ons nu allemaal bezig houdt, toch kun je de draad weer oppakken om te gaan sporten. Eenvoudig gezegd, en eigenlijk ook eenvoudig gedaan, mits je niet te streng voor jezelf bent. 

Een paar slimme tips voor als je weer gaat beginnen met sporten. 

Maak een routine

Plan vaste momenten waarop je sport en hou je eraan. Zorg dat je partner of gezin weet dat jij op dat moment gaat sporten en er dus niets gepland kan worden. Neem vaste moment waarop je iets doet (of dat nu thuis is of een wandeling betreft). 

Groepslessen volgen was bijvoorbeeld een perfecte manier om jezelf weer op de rit te krijgen. Niet alleen zijn de lessen op een vast moment (dus je MOET je wel conformeren) maar het zijn ook lessen waarbij je samen met gelijkgestemden en een gedreven instructeur aan je conditie of spieren werkt. En omdat die lessen vooral ook LEUK zijn, vliegt de tijd voorbij. We hopen dat de groeplessen snel weer doorgang kunnen vinden. 

Stel (g)een doel

Die is lastig he? Een doel in het sporten is fantastisch, want je weet waar je voor werkt. Maar wanneer het sporten alleen maar een noodzaak wordt om bij het doel te komen, breng je er voor jezelf een mate van ‘tijdelijkheid’ in. Zodra je het doel hebt bereikt dan.. hoef je niet meer te sporten? Sporten moet een onderdeel worden van je leven, waar je plezier uit haalt tijdens het doen, niet omdat het NODIG is voor een eenmalig doel. 

Begin rustig

Als je het sporten weer wil oppakken na een dipje, begin dan vooral niet meteen met de eis aan jezelf 4x per week te sporten. Houd je aanpak voor de eerste tijd realistisch, en bedenk je wat je anders kunt doen dan voorheen, toen het dipje je van het sporten afhield.

Vond je het allemaal te veel? Leg dan niet teveel druk op en zorg dat je sporten een moment voor jou wordt, in plaats van iets dat ‘erbij moet’. 

Houd je aan de maatregeles van het kabinet

Een frisse neus halen mag, zei premier Rutte tijdens de persconferentie. In je eentje sporten ook, als het moet met zijn tweeën ook, maar liefst niet in een groep. Mocht er, bijvoorbeeld in het park, te veel door groepen binnen anderhalve meter gesport worden, dan kan een burgemeester die locatie sluiten. 

Tips van de experts? We helpen je graag meer weten bel, app of sms Loes 06-16623525