We zien op het moment veel over ‘thuis sporten’ en ‘sporten zonder sportschool’. Dat lijkt voor veel mensen misschien een fantastische oplossing, lekker thuis sporten, maar blijkt in de praktijk zelden een succes te zijn. En dat is eigenlijk helemaal niet zo raar, als je er goed over nadenkt. 

Natuurlijk zijn wij als sportschool of fitnesscentrum, welke naam het ook heeft, een beetje gekleurd. Wij geloven in het trainen in een gym, omdat we daar elke dag mee bezig zijn en ons vak van hebben gemaakt. Dat wil niet zeggen dat thuis bewegen niet zinvol is! Zelfs een fikse wandeling draagt bij aan je gezondheid. Maar als je echt wilt sporten, misschien zelfs een gericht doel nastreeft, of wilt sporten met een reden, blijkt thuis sporten vaak lastig. En dat komt hierdoor: 

Ruimte en materiaal

Het meest voor de hand liggende verschil tussen je huis, woonkamer of zolder en de sportschool is in 99 van de 100 gevallen het materiaal dat je voor handen hebt. Een sportschool bevat veel apparaten en trainingsmaterialen (van een ‘legpress’ apparaat voor benen en billen trainen tot een wand vol losse gewichten (dumbells) om mee te trainen. 

Nu is het zeker zo dat trainen met klein materiaal dat voor thuisgebruik te verkrijgen is, zoals een bal, losse gewichten, weerstandsbanden, nog altijd zin heeft. Ook dan kun je je spieren trainen en je hartslag omhoog werken. Het is echter wel zo dat je in een sportschool enerzijds veel meer diversiteit kunt opzoeken (je hebt keuze uit tal van apparaten, maar ook op de vrije ruimte kun je met los materiaal eindeloos variëren) en je vaak veel meer ruimte hebt. En het traint prettiger zonder je voet per ongeluk in de wasmand te steken of bijna de TV te raken met je gewichtjes. 

Een belangrijk ander materiaal verschil is dat wanneer je bijvoorbeeld serieus aan kracht wilt werken, je daarvoor ook serieus gewicht nodig hebt. En dat kun je met een apparaat of de materialen van een sportschool prima doen. Thuis is dat lastiger.

Daarnaast bieden juist de apparaten, ook al lijken ze soms een beetje eng of intimiderend, de mogelijkheid om gericht een spiergroep te trainen en te isoleren. 

Je huis is je grootste afleiding

Waar mensen zich in vergissen, is dat ze de drempel van de sportschool fout inschatten. Het ‘gemak’ van lekker even thuis sporten en het idee dat ze daardoor in minder tijd meer kunnen doen, blijkt in de praktijk vaak anders. 

Ja, in theorie verlies je geen reistijd en kun je na het aantrekken van je sportoutfit gewoon aan de gang. In de praktijk, blijkt dat (vrouwen zelfs nog meer dan mannen) we juist in ons huis bezig blijven met van alles en nog wat. Die huishoudelijke taken die OOK nog moeten worden gedaan. De kinderen die thuis zijn. De deurbel die gaat omdat de pakketbezorger nog wat moet brengen. Dat zorgt ervoor dat we sneller geneigd zijn om een trainingssessies te skippen en als we wel aan de slag gaan, vaak korter en minder effectief trainen door de afleiding. 

Locatie helpt je mindset

Wist je dat wat anderen doen ons veel meer beïnvloeden dan we denken? In de sportschool, of dat nu in de fitness of de groepsleszaal is, komen alle mensen met hetzelfde idee; ze gaan sporten. Dat doen ze misschien allemaal met andere doelen, maar ze komen daar voor de sport. En belangrijker nog, ze komen daar voor zichzelf. Het is HUN tijd. Tijd die ze aan zichzelf besteden. Aan hun gezondheid en hun fitheid.

De onbewuste vibe die een sportschool meegeeft, motiveert en werkt mee en zorgt ervoor dat je minder snel geneigd bent op te geven. Je maakt TOCH je schema maar af, de groepsles is voorbij voordat je het weet en dat vermoeide gezicht van de buurvrouw op de loopband laat je beseffen dat iedereen zich daar in het zweet werkt. 

Dat voelt heel anders dan wanneer je voor je TV in de huiskamer ligt.

En ook niet onbelangrijk… in een sportschool zijn er professionals om vragen aan te stellen en advies in te winnen. In jouw huiskamer is er niemand die je kan helpen een oefening juist of beter uit te voeren. Die ziet dat jij meer kunt en je motiveert om ervoor te gaan.  

Over de drempel

We snappen best dat niet iedereen zich een sportschool type voelt. En of dat nu gerechtigd is of niet doet er ook niet toe. Maar wanneer je de wens hebt om te sporten en je kunt juist wel een beetje hulp gebruiken, dan is de sportschool voor jou de juiste keuze. Bij Traffic Sports staat gevoel, gezelligheid en een comfortabele omgeving om in te sporten centraal, en dat merk je! 

Wil je eens de sfeer komen proeven? Neem contact met ons op of vraag om een gratis proefles!