coctail

Het vooruitzicht van een heerlijke zomeravond… zucht. Heerlijk toch? We gaan het seizoen in van lange avonden met lange licht, veel zon en veel buitenleven. En daar horen in veel gevallen ook de nodige hapjes en drankjes bij.  

Als echt gericht afvallen op dit moment je sportdoel is, is alcohol geen goed idee, simpelweg omdat je lichaam het niet nodig heeft en er in fysieke zin ‘niets aan heeft’

Als jij sport om fit te blijven of worden, lekker bezig te zijn of een lange-termijn-doel hebt waarin je niet strikt aan een eetpatroon vast zit, is het echt geen probleem om een beetje te genieten deze zomer.  

Daarom vandaag tips voor de aankomende zomer; wat jij moet weten over sporten en alcohol!  

 

 1. Calorieën zonder meerwaarde

We haalden het hierboven al aan; als je echt wilt afvallen is alcohol bijna het laatste wat je tot je zou moeten willen nemen. Alcoholische dranken bevatten namelijk veel calorieën, maar het zijn ook nog zogeheten ‘lege’ calorieën; ze bieden geen voedingswaarde, vitaminen of mineralen. Voor je lichaam zijn het dus calorieën waar het niets mee kan of iets uit kan halen wat waarde heeft. Dubbel zonde, zou je kunnen zeggen.  

 

 1. Alcohol vermoeit

Het drinken van alcohol heeft niet meteen een kater tot gevolg. Dat je van een stevige kater goed last kan hebben en je niet bepaald staat te springen om fysieke activiteit te verrichten, is algemeen bekend. Maar ook bij het drinken van alcohol zonder dat je er de volgende dag ‘last’ van hebt, merk je wel dat je sneller vermoeid bent, minder energie hebt en daardoor minder motivatie voelt om fysieke dingen te doen, zoals… zeg eens iets… sporten.

 

De kans dat je dus de volgende ochtend gaat sporten na een avondje drinken is vele malen kleiner dan na een avondje alcoholvrij. (Al helpt het als je 24/7 bij je sportschool terecht kunt!)  

 

 1. Drankje? Honger!

Veel mensen kennen dat gevoel wel; na een avondje drinken de hang naar een lekkere vette hap. Alcohol prikkelt namelijk de eetlust en vergroot daarbij met name je zin in vettige en zoute snacks. (En helaas… loopt dus niet zo hard warm voor een magere salade).

Omdat de calorieën uit alcohol door je lichaam ook niet echt worden herkend (ze bieden niet zoveel waarde dus je lichaam ‘snapt’ niet echt dat het al calorieën binnen heeft gekregen), is ook het verzadigende gevoel er niet zo snel.  

 

 1. Voeding minder effectief verwerkt

Nog wat wetenschappelijker bekeken zorgt alcohol ervoor dat het vermogen van je lichaam om voedingsstoffen tot zich te nemen en te verwerken, minder goed is. Dat wil zeggen dat de gezonde dingen die je wel binnen krijgt, je voedingsstoffen, minder goed worden opgenomen en je voedsel minder goed verteert.

 

Toch een drankje; doe het zo!

Natuurlijk is een drankje lekker en gezellig, zeker op een sfeervolle zomeravond of barbecue. En hoewel bovenstaande natuurlijk niet echt predikt dat een drankje goed voor je (lijn) is, wil je ook kunnen blijven genieten. Pak het daarom eens zo aan:

 

 • Drink regelmatig en continu water tussendoor.

Dat helpt je lichaam beter te blijven functioneren, zorgt voor een voller gevoel en hydrateert (waar alcohol het tegenovergestelde doet).

 • Geniet met mate
  Ja ja.. bekende slogan, maar wel een goede. Probeer niet te snel te drinken, geniet bewust van je drankje en de smaak ervan, en voorkom zo dat je onnodig veel drinkt.
 • Vermijd gemengde of zoete drankjes.
  Hoe gezellig zo’n cocktail er ook uit ziet.. de mix van alcohol en mierzoete andere ingrediënten zijn echte calorieën bommetjes. Daarnaast zorgende gemixte drankjes er helemaal voor dat je lichaam niet zo snel doorheeft dat het alcohol tot zich neemt.
  Kies dus liever voor een wijntje of biertje, als het daar op aankomt.  

 

Sporten als tegenhanger

Als je sport, gebruik je energie. Het is dus heel handig om, zeker in een weekend vol gezelligheden en de bijbehorende drankjes, juist te zorgen dat je overdag ook wat sport en beweegt.

En zeg zelf.. het is nog eenvoudiger om op je zaterdagavond te genieten als je ’s morgens al hard gewerkt hebt!  

 

Benieuwd naar Traffic Sports als sportschool in Vught?

Je bent van harte welkom voor een proefles of een vrijblijvende kennismaking. Je bekijkt onze club en faciliteiten, proeft de sfeer en pikt een lesje mee als je wilt!